Hoe lees je de patronen van Het Kunstig Wolletje?

Gepubliceerd op 21 februari 2024 om 12:31

Elke ontwerp(st)er heeft zowat een eigen methode om een patroon te noteren. Daarom kan het soms wat verwarrend zijn wat er nu net bedoeld wordt. De afkortingen van de steken blijven steeds gelijk, maar de notatie kan nogal verschillen.

Hieronder wat uitleg hoe de haakpatronen van Het Kunstig Wolletje geïnterpreteerd dienen te worden.

2v samenhaken

In dit geval ga je moeten minderen, dus de volgende 2 steken samenhaken met een vaste.

Als je in rechte rijen haakt, neem je de draad op in de eerstvolgende steek en ook in de steek erna, dan heb je dus drie lussen op de haaknaald. Daarna haal je de draad door alle lussen op de haaknaald en heb je dus 1 vaste gemaakt waarmee je de
2 steken samengehaakt hebt.

Maar als je in spiraal haakt zoals bij amigurumi, dan is het beter om op een andere manier te minderen omdat er anders gaatjes gaan ontstaan. Dan kan je best de voorste lus van de volgende steek op je haaknaald nemen en van de steek erna neem je ook de voorste lus op de haaknaald. Haal nu de draad door deze lussen en haak een vaste. Nu heb je onzichtbaar geminderd, meer informatie vind je in het artikel over steken minderen.

Verdubbel 1v

In dit geval moet je meerderen, je haakt dan 2 vasten in één steek. Als er bijvoorbeeld staat verdubbel 3v dan moet je dus 3x meerderen en in elke van de volgende 3 steken telkens 2 vasten haken.

Tussen haakjes

Ook zal je regelmatig tegenkomen dat er bijvoorbeeld staat 6x (1v, verdubbel 1v), dan ga je dus 6 keer doen wat er tussen haakjes staat, in dit voorbeeld haak je dus 6 keer 1v in de volgende steek en 2v in de steek erna.
Soms staat er iets tussen haakjes midden in een toer, bijvoorbeeld:
4v, 4x (verdubbel 1v, 1v), 4v. Dan haak je dus eerst 4 vasten, doe nu 4x wat er tussen de haakjes staat en haak daarna nog 4v. 

Kleurwissels

Bij kleurwissels wordt er een eigen techniek toegepast om verspringingen van de kleuren te verminderen, waardoor je een mooiere kleurovergang krijgt. Daarom zijn er na een kleurwisseling enkele toeren waarin je eerst 1 halve vaste in de achterste lus haakt en dan haak je door beide lussen van diezelfde steek. Meer informatie hierover vind je in het blogartikel over kleurwissels.

 

Als er nog onduidelijkheden zijn, reageer gerust onder dit artikel.

Veel haakgroetjes,

Sabrina De Hondt
Ontwerpster

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.